Levnadskostnader i Rio de Janeiro

Att äga en lägenhet eller ett hus förknippas med vissa skyldigheter och några måsten. I och med du äger en fastighet finns det vissa saker som du har utgifter för, speciellt i samband med själva köpet. Det är bland annat skatter och hanteringskostnader. Dessa kan uppgå till närmare 5% av köpesumman.

Kostnaden beror helt och hållet på i vilken kommun du köpt i och hur gammal fastigheten är. Något som också kan tillkomma är en kostnad för själva transaktionen och växlingen av köpesummans valuta, vilken kan variera beroende på vilken bank du använder dig av.

Dessutom kan du inte undkomma fastighetsskatten och avgiften för underhåll och drift av bostaden. Det är uppdelat på två olika avgifter och behöver betalas även om du inte bor på platsen. Skatten på fastigheten är 1,5% av hemmets taxeringsvärde och kostnaden för underhåll och drift ligger någonstans mellan 500 till 1 000 kronor per månad.

När du väl bor i Rio de Janeiro så tillkommer det kostnader för el, gas, vatten, internet och telefon med mera. Helt enkelt sådana förbrukningsavgifter som du har hemma. Kostnaderna är lägre än i Sverige, men jämfört med andra länder kan det vara lite dyrare i Brasilien.

Skulle du däremot hyra en bostad så är hyrorna betydligt lägre om du jämför med Sverige och detta även om bostaden ligger mitt i centrum av Rio de Janeiro. Naturligtvis blir det billigare att bo lite mer avsides, men det beror helt och hållet vad du är ute efter.

Däremot är kostnaderna för transport, matvaror, drycker och framför allt att gå ut och äta betydligt lägre. Detta eftersom allting odlas och föds upp lokalt eller i landet. Vilket gör att kostnaderna blir lägre för alla produkter och tjänster.

Dessutom, när det gäller kostnader för fritidsaktiviteter som till exempel att träna på gym eller något liknande, är kläder och skor är också billigare, även om det är märkessaker. Det gäller bara hitta de ställen som lokalbefolkningen handlar hos, för att få det så billigt som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *