Vad krävs för att köpa bostad i Rio?

Det är alltid bra att vara förberedd innan det är dags att genomföra ett bostadsköp i Rio de Janeiro. Litar du inte på den mäklare som du har anlitat, bör du kontakta en advokat som kan följa dig genom alla stegen som finns för att köpa en lägenhet eller ett hus i Brasilien. Advokatens arvode ligger mellan 1,5 till 3 procent av bostadens sammanlagda värde.

Allra först, inför ett fastighetsköp, är att du ska skaffa dig ett brasilianskt registreringsnummer, ett CPF. För att få tag i detta behöver du ansöka om CPF på ett av kontoren hos banken Banco do Brasil eller gå in på något av de större postkontoren som finns. Kostnaden för detta nummer ligger runt 15 kronor.

För att kunna ansöka om ett CPF behöver du ha ett utdrag från folkbokföringen, där det står namnen på alla dina föräldrar och en kopia på ditt pass. Men det viktigaste dokumentet inför ett husköp är lagfarten, Escuritura Publica, detta är mycket viktigt att du får titta på innan ett köp genomförs.

Dessutom behöver du andra viktiga papper, så som skriftligt besked från skattemyndigheten om taxeringsvärdet, ett gravitationsbevis från fastighetsregistret i kommunen och ett intyg på att det inte finns några skulder på bolaget eller personen som säljer huset eller lägenheten.

I och med att du investerar minst 350 000 kronor i landet Brasilien, som ett köp av en bostad kan innebära, får du automatiskt ett arbets- och uppehållstillstånd. Även som pensionär, om du kan bevisa att du får minst en pension som överstiger 7 500 kronor i månaden.

I fall du köper en bostad som inte kostar så mycket, får du bara vistas i Brasilien i 180 dagar om året, för att sedan lämna landet och vara borta minst sex månader. Detta gäller även brasilianare som kommer till Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *